Lithium-ionbatterijen worden al tientallen jaren gebruikt in consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, laptops en tablets. Ze zijn zeer efficiënt, lichtgewicht en krachtig. Maar die batterijen zijn ook gevoelig voor beschadiging en moeten voorzichtig worden behandeld. Als u wilt dat uw 12v Lithium batterij zo lang mogelijk meegaat, volg dan deze eenvoudige onderhoudstips:
Controleer de aansluitingen en maak ze indien nodig schoon
Reinig de polen met een zachte borstel of doek. Gebruik een staalborstel om eventuele resten te verwijderen als u hardnekkige corrosie heeft. Pas op dat u de aansluitklemmen niet beschadigt bij het schoonmaken! Controleer de accupolen op beschadigingen en vervang indien nodig beschadigde polen door nieuwe.
Controleer de aansluitingen van de 12v lithium-ionbatterij
Het eerste wat u moet doen bij het onderhoud van uw 12v Lithium Ion Battery Pack is het controleren van de aansluitingen. U moet ervoor zorgen dat de batterijpolen schoon zijn en stevig op het apparaat zijn aangesloten. Als er aan weerszijden van die verbindingen corrosie of vuil is, gebruik dan een staalborstel of schuurpapier om ze schoon te maken voordat u ze opnieuw aansluit. Bovendien moet u controleren of de kabels tussen beide uiteinden van uw 12-v-lithiumbatterij (d.w.z. tussen waar deze op uw voertuig wordt aangesloten) of indien mogelijk in de behuizing afgekneld of beschadigd zijn – waarvoor u mogelijk enkele componenten uit elkaar moet halen, zoals behuizingen rond batterijen indien nodig!
Testspanning en laadsnelheid van 12v lithium-ionbatterijpak en oplader
U moet een multimeter gebruiken om uw spanning en laadsnelheid te testen. Sluit eerst uw batterij aan en laat deze ongeveer een uur rusten voordat u gaat testen. Dat geeft het de tijd om te stabiliseren nadat het is gebruikt of opgeladen.
Plaats vervolgens een sonde aan het ene uiteinde van de 12v lithium-ionbatterij en oplader (het maakt niet uit welke) en gebruik een ander onderzoek zoals hieronder weergegeven:
Test voor interne kortsluitingen of beknelde kabels van 12v lithiumbatterijpak
Nu u weet wat de oorzaak kan zijn van het uitvallen van uw batterij, is het tijd om te testen op interne kortsluiting of beknelde kabels. Inspecteer eerst de terminals en zorg ervoor dat ze schoon zijn. Als er corrosie op zit, gebruik dan een staalborstel om het te verwijderen en breng vervolgens diëlektrisch vet aan om verder verval in de toekomst te voorkomen. Controleer vervolgens alle verbindingen op vastheid en losheid. Stel dat er een losheid is in een verbindingspunt (inclusief kabels). In dat geval kan dat een elektrische kortsluiting in uw 12v-lithiumbatterijpak veroorzaken , waardoor de stroom sneller leegloopt dan normaal en mogelijk onherstelbare schade veroorzaakt als er niets aan wordt gedaan!
Testen op interne kortsluitingen of beknelde draden:
- Sluit een voltmeter aan tussen twee aansluitingen aan weerszijden van elke celstapel (bijvoorbeeld positieve aansluiting 1 met negatieve aansluiting 4). Maak geen verbinding over afzonderlijke cellen, maar over hele stapels, aangezien ze intern in serie zijn verbonden binnen elke module). De spanning moet 12 volt DC zijn wanneer deze volledig is opgeladen; minder dan 9 volt geeft aan dat er onvoldoende laadstroom is toegepast tijdens het laadproces (dit kan duiden op kabelbreuk); krachtiger dan 14 volt geeft aan dat er sprake is van overbelading, wat kan leiden tot blijvende schade als er niets aan wordt gedaan.
Kunt u een oplaadbare lithium-ionbatterij van 12 V op een koele, droge plaats bewaren?
- Kunt u de oplaadbare lithium-ionbatterij van 12 V op een koele, droge plaats bewaren? Het ideale temperatuurbereik voor de meeste lithiumbatterijen ligt tussen 32° F en 113° F (0° C en 45° C). Als u uw 12-volt lithiumbatterij langere tijd in de zon of hitte laat staan, zorg dan voor voldoende ventilatie zodat de warmte kan ontsnappen.
- Laat het niet achter in hete auto’s en in direct zonlicht, vooral op warme dagen boven de 32 graden Celsius. Wanneer u uw 12-v-lithiumbatterij thuis opbergt, bewaar deze dan op een koele plaats – niet op een zolder of kelder waar de temperatuur in de winter enorm kan schommelen, maar niet direct boven of onder de grond waar de luchtvochtigheid in de loop van de tijd aanzienlijk kan stijgen.*
Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw 12v Li-ionbatterijpakket verlengen
Hoewel het waar is dat 12v Li-Ion-batterijen niet zoveel onderhoud vergen als andere soorten stroombronnen, zijn er bepaalde dingen die u kunt doen om ze in goede staat te houden. Door regelmatig de polen schoon te maken, verbindingen te controleren en spanningsniveaus te testen, verlengt u de levensduur van uw 12-volt lithiumbatterij met vele jaren.
Om aansluitingen van 12 volt lithiumbatterij te controleren
Inspecteer alle kabels die zijn aangesloten op beide uiteinden van het 12 volt lithiumbatterijpakket van uw auto – u vindt dat in de buurt van waar ze zich aan een van beide eindplaten hechten – en zoek naar scheuren of breuken in hun isolatielagen.* Als er enige schade zichtbaar is hier, vervang die kabels onmiddellijk omdat ze kortsluiting met elkaar kunnen veroorzaken, wat vonken in het voertuigcompartiment zou veroorzaken en zeer snel brandschade zou veroorzaken!
Inspecteer de 12 lithiumbatterij
Zorg ervoor dat uw batterijpolen schoon en glanzend zijn. Als dat niet het geval is, moet u ze mogelijk schoonmaken met een staalborstel of schuurpapier. Controleer de verbindingen tussen uw 12 Lithium Battery en eventuele andere componenten in uw systeem (zoals zonnepanelen). Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en vrij zijn van corrosie of schade. Inspecteer het oppervlak van uw 12-v-lithiumbatterijbehuizing op scheuren of andere schade die lekkage kan veroorzaken wanneer deze na verloop van tijd wordt opgeladen of ontladen. Controleer ook of er geen vloeistof is gelekt op nabijgelegen componenten zoals kabelbomen, die kortsluiting kunnen veroorzaken als ze tijdens het gebruik in contact komen met vloeistof in plaats van met metalen oppervlakken – een veelvoorkomend probleem met ondergelopen loodzuuraccu’s, maar niet een geassocieerd met verzegelde soorten zoals AGM’s of Gel Cells vanwege hun dikkere wanden (dus hopelijk heeft de jouwe dat probleem niet).
Gebruik de juiste lithium-ion-oplader van 12 V
Om uw Lithium Ion 12v goed te onderhouden, moet u een slimme oplader gebruiken met een druppelmodus die is ontworpen voor lithium-ionbatterijen. Gebruik bovendien de aanbevolen oplader voor uw specifieke 12-v lithium-ionbatterij. Het is belangrijk op te merken dat sommige laders verschillende invoervereisten kunnen hebben op basis van hun uitgangsvermogen (ampère) en spanningsbereik (volt). Als iemand bijvoorbeeld een ouder model auto-adapter gebruikt die 2 ampère levert bij 16 volt met zijn nieuwe Tesla Model 3 of Chevy Bolt EV elektrisch voertuig – waarvoor minder dan 15 ampère nodig is bij respectievelijk 14 of 48 volt – ze zouden mogelijk hun auto kunnen beschadigen door een dergelijke actie te proberen!
Niet overbelasten of te veel afvoeren
Het zou helpen als u uw lithiumbatterij nooit overbelast of leeg laat lopen. Beide dingen kunnen hem beschadigen en hij kan zelfs in brand vliegen als hij te veel wordt opgeladen! Het zou helpen als je altijd voorzichtig zou zijn om die twee dingen te vermijden. De beste manier om dat te doen, is door een oplader te gebruiken met een automatische uitschakelfunctie, zodat als uw batterij te heet wordt of te veel wordt opgeladen, deze automatisch stopt met opladen voordat er schade wordt aangericht.
Wees voorzichtig met warmte
Het zou helpen als je voorzichtig was met hitte. Dat is vooral het geval als u uw batterij oplaadt en het is al warm buiten of als de omgevingstemperatuur van uw huis of auto hoger is dan normaal. Als dat het geval is, probeer dan de 12-volt lithiumbatterij ‘s nachts op te laden, wanneer hij meer ontspannen is, zodat hij niet oververhit raakt. Laat uw 12-v lithiumbatterijen ook niet op hete oppervlakken zoals asfaltwegen of betonnen vloeren achter. De hoge temperaturen van die oppervlakken kunnen hun isolatiemateriaal beschadigen, wat later tot brand kan leiden!
Opladen bij lage temperaturen, niet heet
Als u een camper- of booteigenaar bent, kan het gevaarlijk zijn om uw 12-volt lithiumbatterij op te laden bij hoge temperaturen. Hitte kan de batterij beschadigen en ervoor zorgen dat deze zijn maximale levensduur verliest. Laad uw batterij op in koele plaatsen zoals garages of kelders om deze gezond te houden en langer mee te gaan. U moet ook voorkomen dat u uw 12-volt lithiumbatterijen in auto’s oplaadt, omdat ze de neiging hebben erg warm te worden als ze gedurende langere tijd in de zon geparkeerd staan. Laat de batterij niet gedurende lange tijd onbeheerd achter terwijl deze is losgekoppeld of aan het opladen is
Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:
- Laat de batterij niet gedurende langere tijd zonder toezicht terwijl deze is losgekoppeld of wordt opgeladen. Lithiumbatterijen zijn gevoelig voor hitte en kou, dus laat ze niet achter in een hete auto, een koude auto of garage, direct zonlicht en regen/sneeuw. Als u uw 12-v-lithiumbatterij absoluut voor een langere periode (meer dan 24 uur) onbeheerd moet achterlaten, zorg er dan voor dat deze volledig is opgeladen voordat u dit doet.
- Laad alleen op tegen aanbevolen tarieven – laad niet te veel of te weinig op! Dat kan permanente schade aan de cellen van uw batterij veroorzaken, wat de levensduur aanzienlijk verkort en zelfs kan leiden tot explosies als dit herhaaldelijk en lang genoeg wordt gedaan!
Dat kan de lithium-ionbatterij beschadigen.
Als u uw batterij onbeheerd achterlaat, zorg er dan voor dat deze goed is opgeladen en op een uitstekende locatie staat. Als de temperatuur boven de 80 graden Fahrenheit of onder de 40 graden Fahrenheit komt, kan dat de lithium-ionbatterij beschadigen. Als u een niet-aangesloten 12V-autobatterij langer dan 24 uur oplaadt (of als deze volledig leeg is), kan dat permanente schade aan de cellen veroorzaken als deze te lang aangesloten blijft. Het is ook belangrijk om uw 12-v lithium-ionbatterijen niet te overladen; als ze te heet worden kan dat ook blijvende schade aanrichten!
Conclusie
Lithium-ionbatterijen zijn een geweldige optie als u op zoek bent naar een batterij van hoge kwaliteit. Ze hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele loodzuur- of nikkelcadmiumbatterijen, waaronder een hogere energiedichtheid en snellere oplaadtijden. Ze hebben echter ook meer zorg nodig dan oplaadbare batterijen, omdat ze minder beveiligingen hebben tegen overladen of te diep ontladen. Die tips zouden moeten helpen om uw 12-v lithiumbatterij zo lang mogelijk in goede staat te houden!
Source Code:
How To Properly Maintain Your 12v Lithium Battery For Maximum Lifespan